Нормативна база з організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти

 

з/п

Нормативно-правові акти

Норма акта

1

Закон України «Про освіту»

Стаття 56

2

Закон України «Про повну загальну середню освіту»

Стаття 20

3

Закон України «Про охорону дитинства»

Стаття 5

4

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Статті 19-22, 41,42,44-49

5

Закон України ««Про місцеве самоврядування в Україні»

Стаття 32

6

Постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»

У повному обсязі

7

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205

Розділи 6, 8

8

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 №2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти»

У повному обсязі

9

Рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради

У повному обсязі

10

Постанови Головного державного санітарного лікаря України на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОУГО – 19)

Розділ «Вимоги до організації харчування»

 

Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок у ЗЗСО у разі п’ятиденного перебування (6-11 років)

Назва основних груп харчових

Кількість порцій на тиждень

Маса нетто продукту або вихід готової страви (г)

з/п

продуктів

Маса однієї порції

На тиждень

На чотири тижні

1

Овочі (свіжі, заморожені, квашені)

5 (в т.ч. 1 квашені)

100

500

2000

2

Фрукти, ягоди (свіжі, заморожені)

5

100

500

2000

 

Молоко (вітамін Д)

 

200

1000

4000

 

або рослинні напої

 

200

 

 

 

або кефір, йогурт

 

125

 

 

3

або сир к/м

5

125

 

 

 

або сир м’який

 

75

 

 

 

або сир твердий

 

15

 

 

 

або сметана

 

25

 

 

4

Масло вершкове

5

3

15

60

5

Олія

5

5,5

27,5

110

6

Сіль

5

1

5

20

7

Цукор

5

7,5

37,5

150

8

Злакові, зернові, бобові

4 (в т.ч. 1 бобові)

120 (готова страва)

480

1920

9

Хліб (цільнозерновий, солі 0,45г на 100 г хліба)

3

30

90

360

10

Птиця (розроблена на м’якоть без кісток та шкіри)

2

70

140

560

11

Сухофрукти, горіхи, насіння

2

25

50

200

12

Риба (розроблена на філе без кісток)

1

60

60

240

13

Яйця

1

1 шт.

1 шт.

4 шт.

14

Картопля

1

120 (готова страва)

120

480

15

Соки (без цукру)

1

200

200

800

16

Какао (без цукру)

1

6

6

24

17

Чай (без цукру)

1

0,5

0,5

2,0

 

Норми споживання основних груп харчових продуктів на обід у ЗЗСО у разі п’ятиденного перебування

з/п

Назва основних груп харчових продуктів

Кількість порцій на тиждень

Маса нетто продукту або вихід готової страви (г), одна порція (г)

Вікові групи (роки)

6-11

11-14

14-18

1

Овочі

5

100

100

100

в т.ч. квашені овочі

1

2

Фрукти, ягоди (свіжі, сушені, заморожені)

5

100

100

100

3

Злакові, зернові та бобові

5

120 (готова страва)

150 (готова страва)

150 (готова страва)

в т.ч. бобові

1

4

Масло вершкове

5

3,5

4,5

5,5

5

Олія

5

10

11

12

6

Цукор

5

10

10

10

7

Сіль

5

1

1,5

1,5

8

Хліб (цільнозерновий, солі 0,45г на 100г хліба)

5

зо

50

50

9

Сухофрукти, горіхи, насіння

1

25

25

25

10

М’ясо (яловичина, свинина)

3

70

100

120

11

Сир м’який

3

75

75

75

або сир твердий

15

15

15

або сметана

25

25

25

12

Картопля

2

120 (готова страва)

150 (готова страва)

150 (готова страва)

13

Кури (без шкіри та кісток)

1

70

100

120

14

Яйця

1

1 шт.

1 шт.

1 шт.

15

Сік (без цукру)

1

200

200

200

16

Риба (філе без кісток, філе без кісток і шкіри)

1

60

90

120

17

Чай (без цукру)

1

0,5

0,5

0,5

18

Какао (без цукру)

1

6

6

6

 

Норми споживання основних груп харчових продуктів на підвечірок у ЗЗСО у разі п’ятиденного перебування

з/п

Назва основних груп харчових продуктів

Кількість порцій на тиждень

Маса нетто продукту або вихід готової страви (г)

Маса однієї порції

На тиждень

На чотири тижні

1

Овочі (свіжі, заморожені)

2

100

500

2000

2

Фрукти, ягоди (свіжі, заморожені)

3

100

500

2000

Сушені фрукти або ягоди, або плоди шипшини

2

25

50

200

3

Молоко та молочні продукти (вітамін Д)

3

200

1000

4000

або йогурт (цукрів не більше 1 Ог на 100г йогурту)

125

625

2500

або сир кисломолочний

100

500

2000

4

Борошняні кулінарні вироби (на 100г виробу: солі – 0,3 г, цукру- 5 г, жиру -10г)

2

60 (1 шт.)

60 (3 шт.)

60 (12 шт.)

5

Горіхи (без цукру та солі)

1

ЗО

60

240

 

 

Таблиця хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування

(у перерахунку на 100 г їстівної частини продукту)

Найменування продукту

Білки (Г)

Жири

(Г)

Вуглеводи (Г)

Енергетична цінність (ккал)

Борошно пшеничне (І ґатунку)

10,6

1,3

67,8

331

Борошно пшеничне (вищого ґатунку)

10,3

1,1

69,0

334

Горох

23,0

1,6

51,9

314

Крупа манна

10,3

1,0

67,9

328

Крупа гречана

12,6

3,3

63,2

335

Рис

7,0

1,0

71,8

330

Пшоно

11,5

3,3

67,2

348

Крупа вівсяна

11,0

6,1

52,5

303

Крупа “Геркулес”

11,0

6,2

51,4

305

Крупа перлова

9,3

1,1

67,5

320

Крупа пшенична «Полтавська»

11,5

1,3

63,8

316

Крупа пшенична «Артек»

11,0

1,2

68,6

335

Крупа ячна

10,0

1,3

67,7

324

Крупа кукурудзяна

8,3

1,2

72,4

337

Макаронні вироби (вищого гатунку)

10,7

1,1

69,8

337

Хліб житній подовий

1,2

41,7

206

Хліб пшеничний подовий

8,7

1,5

40,0

209

Хліб пшеничний формовий

8,2

1,4

48,7

238

Булка міська

7,8

2,5

50,7

261

Булка батон нарізний

7,7

3,0

50,0

262

Сухарі для панірування (дорожні)

10,9

1,5

69,6

341

Цукор

0

0

99,8

379

Крохмаль картопляний

0,1

0

79,6

327

Какао-порошок

24,2

17,5

33,4

380

Кава злакова

п,з

0

53,7

260

Печиво (затяжне з борошна в/г)

8,3

8,8

75,6

418

Печиво «Топлене молоко»

8,3

8,8

75,6

520

Вафлі з фруктовою начинкою

3,2

2,8

80,9

350

Вафлі з масляними начинками

3,4

30,2

64,7

539

Молоко 2,5% пастеризоване

2,82

2,5

4,73

52

Кефір 2,5%

3,0

2,5

3,5

59

Кефір 3,2%

2,8

3,8

4,1

56

Сметана 15 %-жирності

2,9

15,0

3,05

158,8

Сметана 20 %-жирності

2,8

20,0

3,2

206

Сметана 21% – жирності

2,8

21,0

3,0

212

Сир кисломолочний напівжирний (9 %)

16,7

9,0

2,0

159

Сир кисломолочний 18 %-жирності

14,0

18,0

2,8

232

Масло вершкове (селянське)

0,8

72,5

1,3

661

Сир російський

23

29

0

360

Олія

0

99,9

0

899

Горошок зелений

5,0

0,2

13,8

73

Квасоля

21

2

50,5

292

Кабачки

0,6

0,3

5,2

23

 

 

 

( продовження)

Найменування продукту

Білки (Г)

Жири

(Г)

Вуглеводи (Г)

Енергетична цінність

(ккал)

Капуста білокачанна свіжа

1,8

0,1

5,7

27

Капуста цвітна

2,5

0,3

5,4

ЗО

Картопля

2,0

0,4

17,3

80

Цибуля зелена

1,3

0

4,4

19

Цибуля ріпчаста

1,4

0

9,8

41

Морква

1,3

0,1

8,4

34

Гарбуз

1,0

0,1

5,4

25

Огірки свіжі

0,8

0,1

3,3

14

Буряк

1,5

0,1

10,0

42

Томати

1,1

0,2

4,6

23

Перець солодкий (зелений)

1,3

0

6,7

26

Баклажани

1,2

0,1

6,4

24

Часник

6,5

0

4,6

46

Редиска

1,2

0,1

4,6

21

Яблука свіжі

0,4

0,4

10,4

45

Лимони

0,9

0,1

4,3

33

Банани

1,5

0,1

21,8

89

Апельсини

0,9

0,2

9,5

40

Мандарини

0,8

0,3

8,7

40

Виноград

0,6

0,2

15,6

65

Сливи садові

0,8

0

10,1

43

Капуста квашена

1,8

0

3,2

19

Огірки солоні

0,8

0,1

2,3

13

Помідори солені

1,1

0,1

2,4

16

Курага (абрикоси без кісточки)

5,2

0

58,2

234

Урюк (абрикоси з кісточкою)

5,0

0

56,5

227

Родзинки

1,8

0

69,1

262

Яблука сушені

2,2

0

51

199

Сливи сушені

2,3

0

60

242

Груші сушені

2,3

0

55,1

201

Шипшина (суха)

3,4

0

30,1

110

Мед

0,8

0

80,3

314

Повидло яблучне

0,4

0

66

250

Джем абрикосовий

0,5

0

69,5

265

Джем смородиновий

0,6

0

69,2

265

Варення зі смородини

0

0

55

220

Варення малинове

0,6

0

72,6

275

Варення вишневе

0

0

60

249

Горошок зелений консервований

3,1

0,2

7,3

40

Кабачкова ікра(консерви)

2

9

9,4

122

Томатна паста

4,8

0

20,1

99

Томатне пюре

3,6

0

12,6

65

М’ясо яловиче 1 категорії

18,6

16,0

0

218

М’ясо яловиче (великий шматок)

20,3

2,6

0

105

Печінка яловичини

17,9

3,7

0

105

Сало (шпик)

1,4

92,8

0

841

 

 

(продовження)

Найменування продукту

Білки (Г)

Жири

(Г)

Вуглеводи (Г)

Енергетична цінність

(ккал)

Кури 1 категорії

18,2

18,4

0,7

241

*Кури філе охолоджене вироблене промисловістю (усереднені)

20,61*

2,98*

0,11*

114,23*

Яйце куряче

12,7

11,5

0,7

157

Рибахек сріблястий

16,6

2,2

0

86

Риба минтай

15,9

0,9

0

72

Сік яблучний

0,4

0

10,3

42

Сік виноградний

0,5

0

14,5

59

Сік томатний

0,8

0

3,3

17

Сік апельсиновий

0,7

0

13

54

Сік персиковий

0,1

0

15,9

68

Сік абрикосовий

0,5

од

12,3

55

Сік грейпфрутовий

0,3

0,1

7,9

38

Петрушка – (зелень)

3,7

0,4

9,5

49

Дріжджі

12,7

2,7

2,1

Вишня

0,8

10,8

52

Персики

0,9

0,1

10,4

43

Абрикоси

0,9

0,1

9,8

41

Груші

0,4

0,3

10,1

42

Яблука

0,4

0,4

10,4

45

 

 

 



 

Терміни та умови зберігання готових страв і виробів

з/п

Назва страви та виробу

Умови та температура зберігання

Термін зберігання

1

Борщі, капусняки

На марміті 75 °С

Не більше 2 годин

2

Супи з макаронними виробами

На марміті 75 °С

30-40 хв.

3

Супи молочні

На марміті 75 °С

30-40 хв.

4

Соуси молочні

На марміті 65 °С

1-1,5 годин

5

Соуси сметанні

На марміті 65 °С

2 години

6

Салатна заправка

10-15 °С

1-2 доби

7

Каші

На марміті 65 °С

4 години

8

Страви з макаронних виробів

На марміті 65 °С

2 години

9

Картопля відварена, пюре

На марміті 65 °С

2 години

10

Капуста відварена

На марміті 65 °С

60 хв.

11

Запечені страви з овочів

На марміті 65 °С

Не більше 2 годин

12

Варені м’ясні продукти

На марміті 65 °С

Не більше 3 години

13

Смажене м’ясо великим шматком

На марміті 65 °С

3 години

14

Смажене м’ясо дрібними шматками, паніровані вироби

На марміті 65 °С

30 хв.

15

Запечені м’ясні страви

На марміті 65 °С

Не більше 2 годин

16

Страви з січеного м’яса

На марміті 65 °С

Не більше 30 хв.

17

Тушка птиці смажена

На марміті 65 °С

60 хв.

18

Страви з котлетної маси

На марміті 65 °С

Не більше 30 хв.

19

Тушковані страви з курки

На марміті 65 °С

2 години

20

Сирники

65 °С

Не більше 15 хв.

21

Запіканка з сиру

На марміті 65 °С

1 година

22

Сирна бабка

На марміті 65 °С

30 хв.

23

Страви з яєць

Не зберігати

24

Бутерброди

Не зберігати

25

Салати і вінегрети

Не зберігати

 

 

 

 

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *