Нормативна база з організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти
№ з/п |
Нормативно-правові акти |
Норма акта |
1 |
Закон України «Про освіту» |
Стаття 56 |
2 |
Закон України «Про повну загальну середню освіту» |
Стаття 20 |
3 |
Закон України «Про охорону дитинства» |
Стаття 5 |
4 |
Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» |
Статті 19-22, 41,42,44-49 |
5 |
Закон України ««Про місцеве самоврядування в Україні» |
Стаття 32 |
6 |
Постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» |
У повному обсязі |
7 |
Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205 |
Розділи 6, 8 |
8 |
Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 №2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти» |
У повному обсязі |
9 |
Рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради |
У повному обсязі |
10 |
Постанови Головного державного санітарного лікаря України на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОУГО – 19) |
Розділ «Вимоги до організації харчування» |
Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок у ЗЗСО у разі п’ятиденного перебування (6-11 років)
№ |
Назва основних груп харчових |
Кількість порцій на тиждень |
Маса нетто продукту або вихід готової страви (г) |
||
з/п |
продуктів |
Маса однієї порції |
На тиждень |
На чотири тижні |
|
1 |
Овочі (свіжі, заморожені, квашені) |
5 (в т.ч. 1 квашені) |
100 |
500 |
2000 |
2 |
Фрукти, ягоди (свіжі, заморожені) |
5 |
100 |
500 |
2000 |
|
Молоко (вітамін Д) |
|
200 |
1000 |
4000 |
|
або рослинні напої |
|
200 |
|
|
|
або кефір, йогурт |
|
125 |
|
|
3 |
або сир к/м |
5 |
125 |
|
|
|
або сир м’який |
|
75 |
|
|
|
або сир твердий |
|
15 |
|
|
|
або сметана |
|
25 |
|
|
4 |
Масло вершкове |
5 |
3 |
15 |
60 |
5 |
Олія |
5 |
5,5 |
27,5 |
110 |
6 |
Сіль |
5 |
1 |
5 |
20 |
7 |
Цукор |
5 |
7,5 |
37,5 |
150 |
8 |
Злакові, зернові, бобові |
4 (в т.ч. 1 бобові) |
120 (готова страва) |
480 |
1920 |
9 |
Хліб (цільнозерновий, солі 0,45г на 100 г хліба) |
3 |
30 |
90 |
360 |
10 |
Птиця (розроблена на м’якоть без кісток та шкіри) |
2 |
70 |
140 |
560 |
11 |
Сухофрукти, горіхи, насіння |
2 |
25 |
50 |
200 |
12 |
Риба (розроблена на філе без кісток) |
1 |
60 |
60 |
240 |
13 |
Яйця |
1 |
1 шт. |
1 шт. |
4 шт. |
14 |
Картопля |
1 |
120 (готова страва) |
120 |
480 |
15 |
Соки (без цукру) |
1 |
200 |
200 |
800 |
16 |
Какао (без цукру) |
1 |
6 |
6 |
24 |
17 |
Чай (без цукру) |
1 |
0,5 |
0,5 |
2,0 |
Норми споживання основних груп харчових продуктів на обід у ЗЗСО у разі п’ятиденного перебування
№ з/п |
Назва основних груп харчових продуктів |
Кількість порцій на тиждень |
Маса нетто продукту або вихід готової страви (г), одна порція (г) |
||
Вікові групи (роки) |
|||||
6-11 |
11-14 |
14-18 |
|||
1 |
Овочі |
5 |
100 |
100 |
100 |
в т.ч. квашені овочі |
1 |
||||
2 |
Фрукти, ягоди (свіжі, сушені, заморожені) |
5 |
100 |
100 |
100 |
3 |
Злакові, зернові та бобові |
5 |
120 (готова страва) |
150 (готова страва) |
150 (готова страва) |
в т.ч. бобові |
1 |
||||
4 |
Масло вершкове |
5 |
3,5 |
4,5 |
5,5 |
5 |
Олія |
5 |
10 |
11 |
12 |
6 |
Цукор |
5 |
10 |
10 |
10 |
7 |
Сіль |
5 |
1 |
1,5 |
1,5 |
8 |
Хліб (цільнозерновий, солі 0,45г на 100г хліба) |
5 |
зо |
50 |
50 |
9 |
Сухофрукти, горіхи, насіння |
1 |
25 |
25 |
25 |
10 |
М’ясо (яловичина, свинина) |
3 |
70 |
100 |
120 |
11 |
Сир м’який |
3 |
75 |
75 |
75 |
або сир твердий |
15 |
15 |
15 |
||
або сметана |
25 |
25 |
25 |
||
12 |
Картопля |
2 |
120 (готова страва) |
150 (готова страва) |
150 (готова страва) |
13 |
Кури (без шкіри та кісток) |
1 |
70 |
100 |
120 |
14 |
Яйця |
1 |
1 шт. |
1 шт. |
1 шт. |
15 |
Сік (без цукру) |
1 |
200 |
200 |
200 |
16 |
Риба (філе без кісток, філе без кісток і шкіри) |
1 |
60 |
90 |
120 |
17 |
Чай (без цукру) |
1 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
18 |
Какао (без цукру) |
1 |
6 |
6 |
6 |
Норми споживання основних груп харчових продуктів на підвечірок у ЗЗСО у разі п’ятиденного перебування
№ з/п |
Назва основних груп харчових продуктів |
Кількість порцій на тиждень |
Маса нетто продукту або вихід готової страви (г) |
||
Маса однієї порції |
На тиждень |
На чотири тижні |
|||
1 |
Овочі (свіжі, заморожені) |
2 |
100 |
500 |
2000 |
2 |
Фрукти, ягоди (свіжі, заморожені) |
3 |
100 |
500 |
2000 |
Сушені фрукти або ягоди, або плоди шипшини |
2 |
25 |
50 |
200 |
|
3 |
Молоко та молочні продукти (вітамін Д) |
3 |
200 |
1000 |
4000 |
або йогурт (цукрів не більше 1 Ог на 100г йогурту) |
125 |
625 |
2500 |
||
або сир кисломолочний |
100 |
500 |
2000 |
||
4 |
Борошняні кулінарні вироби (на 100г виробу: солі – 0,3 г, цукру- 5 г, жиру -10г) |
2 |
60 (1 шт.) |
60 (3 шт.) |
60 (12 шт.) |
5 |
Горіхи (без цукру та солі) |
1 |
ЗО |
60 |
240 |
Таблиця хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування
(у перерахунку на 100 г їстівної частини продукту)
Найменування продукту |
Білки (Г) |
Жири (Г) |
Вуглеводи (Г) |
Енергетична цінність (ккал) |
Борошно пшеничне (І ґатунку) |
10,6 |
1,3 |
67,8 |
331 |
Борошно пшеничне (вищого ґатунку) |
10,3 |
1,1 |
69,0 |
334 |
Горох |
23,0 |
1,6 |
51,9 |
314 |
Крупа манна |
10,3 |
1,0 |
67,9 |
328 |
Крупа гречана |
12,6 |
3,3 |
63,2 |
335 |
Рис |
7,0 |
1,0 |
71,8 |
330 |
Пшоно |
11,5 |
3,3 |
67,2 |
348 |
Крупа вівсяна |
11,0 |
6,1 |
52,5 |
303 |
Крупа “Геркулес” |
11,0 |
6,2 |
51,4 |
305 |
Крупа перлова |
9,3 |
1,1 |
67,5 |
320 |
Крупа пшенична «Полтавська» |
11,5 |
1,3 |
63,8 |
316 |
Крупа пшенична «Артек» |
11,0 |
1,2 |
68,6 |
335 |
Крупа ячна |
10,0 |
1,3 |
67,7 |
324 |
Крупа кукурудзяна |
8,3 |
1,2 |
72,4 |
337 |
Макаронні вироби (вищого гатунку) |
10,7 |
1,1 |
69,8 |
337 |
Хліб житній подовий |
6Д |
1,2 |
41,7 |
206 |
Хліб пшеничний подовий |
8,7 |
1,5 |
40,0 |
209 |
Хліб пшеничний формовий |
8,2 |
1,4 |
48,7 |
238 |
Булка міська |
7,8 |
2,5 |
50,7 |
261 |
Булка батон нарізний |
7,7 |
3,0 |
50,0 |
262 |
Сухарі для панірування (дорожні) |
10,9 |
1,5 |
69,6 |
341 |
Цукор |
0 |
0 |
99,8 |
379 |
Крохмаль картопляний |
0,1 |
0 |
79,6 |
327 |
Какао-порошок |
24,2 |
17,5 |
33,4 |
380 |
Кава злакова |
п,з |
0 |
53,7 |
260 |
Печиво (затяжне з борошна в/г) |
8,3 |
8,8 |
75,6 |
418 |
Печиво «Топлене молоко» |
8,3 |
8,8 |
75,6 |
520 |
Вафлі з фруктовою начинкою |
3,2 |
2,8 |
80,9 |
350 |
Вафлі з масляними начинками |
3,4 |
30,2 |
64,7 |
539 |
Молоко 2,5% пастеризоване |
2,82 |
2,5 |
4,73 |
52 |
Кефір 2,5% |
3,0 |
2,5 |
3,5 |
59 |
Кефір 3,2% |
2,8 |
3,8 |
4,1 |
56 |
Сметана 15 %-жирності |
2,9 |
15,0 |
3,05 |
158,8 |
Сметана 20 %-жирності |
2,8 |
20,0 |
3,2 |
206 |
Сметана 21% – жирності |
2,8 |
21,0 |
3,0 |
212 |
Сир кисломолочний напівжирний (9 %) |
16,7 |
9,0 |
2,0 |
159 |
Сир кисломолочний 18 %-жирності |
14,0 |
18,0 |
2,8 |
232 |
Масло вершкове (селянське) |
0,8 |
72,5 |
1,3 |
661 |
Сир російський |
23 |
29 |
0 |
360 |
Олія |
0 |
99,9 |
0 |
899 |
Горошок зелений |
5,0 |
0,2 |
13,8 |
73 |
Квасоля |
21 |
2 |
50,5 |
292 |
Кабачки |
0,6 |
0,3 |
5,2 |
23 |
( продовження)
Найменування продукту |
Білки (Г) |
Жири (Г) |
Вуглеводи (Г) |
Енергетична цінність (ккал) |
Капуста білокачанна свіжа |
1,8 |
0,1 |
5,7 |
27 |
Капуста цвітна |
2,5 |
0,3 |
5,4 |
ЗО |
Картопля |
2,0 |
0,4 |
17,3 |
80 |
Цибуля зелена |
1,3 |
0 |
4,4 |
19 |
Цибуля ріпчаста |
1,4 |
0 |
9,8 |
41 |
Морква |
1,3 |
0,1 |
8,4 |
34 |
Гарбуз |
1,0 |
0,1 |
5,4 |
25 |
Огірки свіжі |
0,8 |
0,1 |
3,3 |
14 |
Буряк |
1,5 |
0,1 |
10,0 |
42 |
Томати |
1,1 |
0,2 |
4,6 |
23 |
Перець солодкий (зелений) |
1,3 |
0 |
6,7 |
26 |
Баклажани |
1,2 |
0,1 |
6,4 |
24 |
Часник |
6,5 |
0 |
4,6 |
46 |
Редиска |
1,2 |
0,1 |
4,6 |
21 |
Яблука свіжі |
0,4 |
0,4 |
10,4 |
45 |
Лимони |
0,9 |
0,1 |
4,3 |
33 |
Банани |
1,5 |
0,1 |
21,8 |
89 |
Апельсини |
0,9 |
0,2 |
9,5 |
40 |
Мандарини |
0,8 |
0,3 |
8,7 |
40 |
Виноград |
0,6 |
0,2 |
15,6 |
65 |
Сливи садові |
0,8 |
0 |
10,1 |
43 |
Капуста квашена |
1,8 |
0 |
3,2 |
19 |
Огірки солоні |
0,8 |
0,1 |
2,3 |
13 |
Помідори солені |
1,1 |
0,1 |
2,4 |
16 |
Курага (абрикоси без кісточки) |
5,2 |
0 |
58,2 |
234 |
Урюк (абрикоси з кісточкою) |
5,0 |
0 |
56,5 |
227 |
Родзинки |
1,8 |
0 |
69,1 |
262 |
Яблука сушені |
2,2 |
0 |
51 |
199 |
Сливи сушені |
2,3 |
0 |
60 |
242 |
Груші сушені |
2,3 |
0 |
55,1 |
201 |
Шипшина (суха) |
3,4 |
0 |
30,1 |
110 |
Мед |
0,8 |
0 |
80,3 |
314 |
Повидло яблучне |
0,4 |
0 |
66 |
250 |
Джем абрикосовий |
0,5 |
0 |
69,5 |
265 |
Джем смородиновий |
0,6 |
0 |
69,2 |
265 |
Варення зі смородини |
0 |
0 |
55 |
220 |
Варення малинове |
0,6 |
0 |
72,6 |
275 |
Варення вишневе |
0 |
0 |
60 |
249 |
Горошок зелений консервований |
3,1 |
0,2 |
7,3 |
40 |
Кабачкова ікра(консерви) |
2 |
9 |
9,4 |
122 |
Томатна паста |
4,8 |
0 |
20,1 |
99 |
Томатне пюре |
3,6 |
0 |
12,6 |
65 |
М’ясо яловиче 1 категорії |
18,6 |
16,0 |
0 |
218 |
М’ясо яловиче (великий шматок) |
20,3 |
2,6 |
0 |
105 |
Печінка яловичини |
17,9 |
3,7 |
0 |
105 |
Сало (шпик) |
1,4 |
92,8 |
0 |
841 |
(продовження)
Найменування продукту |
Білки (Г) |
Жири (Г) |
Вуглеводи (Г) |
Енергетична цінність (ккал) |
Кури 1 категорії |
18,2 |
18,4 |
0,7 |
241 |
*Кури філе охолоджене вироблене промисловістю (усереднені) |
20,61* |
2,98* |
0,11* |
114,23* |
Яйце куряче |
12,7 |
11,5 |
0,7 |
157 |
Рибахек сріблястий |
16,6 |
2,2 |
0 |
86 |
Риба минтай |
15,9 |
0,9 |
0 |
72 |
Сік яблучний |
0,4 |
0 |
10,3 |
42 |
Сік виноградний |
0,5 |
0 |
14,5 |
59 |
Сік томатний |
0,8 |
0 |
3,3 |
17 |
Сік апельсиновий |
0,7 |
0 |
13 |
54 |
Сік персиковий |
0,1 |
0 |
15,9 |
68 |
Сік абрикосовий |
0,5 |
од |
12,3 |
55 |
Сік грейпфрутовий |
0,3 |
0,1 |
7,9 |
38 |
Петрушка – (зелень) |
3,7 |
0,4 |
9,5 |
49 |
Дріжджі |
12,7 |
2,7 |
2,1 |
– |
Вишня |
0,8 |
– |
10,8 |
52 |
Персики |
0,9 |
0,1 |
10,4 |
43 |
Абрикоси |
0,9 |
0,1 |
9,8 |
41 |
Груші |
0,4 |
0,3 |
10,1 |
42 |
Яблука |
0,4 |
0,4 |
10,4 |
45 |
Терміни та умови зберігання готових страв і виробів
№ з/п |
Назва страви та виробу |
Умови та температура зберігання |
Термін зберігання |
1 |
Борщі, капусняки |
На марміті 75 °С |
Не більше 2 годин |
2 |
Супи з макаронними виробами |
На марміті 75 °С |
30-40 хв. |
3 |
Супи молочні |
На марміті 75 °С |
30-40 хв. |
4 |
Соуси молочні |
На марміті 65 °С |
1-1,5 годин |
5 |
Соуси сметанні |
На марміті 65 °С |
2 години |
6 |
Салатна заправка |
10-15 °С |
1-2 доби |
7 |
Каші |
На марміті 65 °С |
4 години |
8 |
Страви з макаронних виробів |
На марміті 65 °С |
2 години |
9 |
Картопля відварена, пюре |
На марміті 65 °С |
2 години |
10 |
Капуста відварена |
На марміті 65 °С |
60 хв. |
11 |
Запечені страви з овочів |
На марміті 65 °С |
Не більше 2 годин |
12 |
Варені м’ясні продукти |
На марміті 65 °С |
Не більше 3 години |
13 |
Смажене м’ясо великим шматком |
На марміті 65 °С |
3 години |
14 |
Смажене м’ясо дрібними шматками, паніровані вироби |
На марміті 65 °С |
30 хв. |
15 |
Запечені м’ясні страви |
На марміті 65 °С |
Не більше 2 годин |
16 |
Страви з січеного м’яса |
На марміті 65 °С |
Не більше 30 хв. |
17 |
Тушка птиці смажена |
На марміті 65 °С |
60 хв. |
18 |
Страви з котлетної маси |
На марміті 65 °С |
Не більше 30 хв. |
19 |
Тушковані страви з курки |
На марміті 65 °С |
2 години |
20 |
Сирники |
65 °С |
Не більше 15 хв. |
21 |
Запіканка з сиру |
На марміті 65 °С |
1 година |
22 |
Сирна бабка |
На марміті 65 °С |
30 хв. |
23 |
Страви з яєць |
– |
Не зберігати |
24 |
Бутерброди |
– |
Не зберігати |
25 |
Салати і вінегрети |
– |
Не зберігати |